maandag 6 mei 2024

Steeds meer tieners worden overal ter wereld opgepakt naar aanleiding van terreuronderzoeken of het plegen van een aanslag. Op deze wijze radicaliseert IS de jeugd naar dit programma.

Zo nu en dan verschijnt er in de diverse media, de geaccepteerde media in diverse landen, berichtgevingen van tieners die zijn gearresteerd in het kader van een terreuronderzoek, dader zijn van een terreuraanslag. Geradicaliseerde tieners van pakweg 15, 16 jaar die in naam van hun religie toeslaan. Dat is het nieuws dat je leest de laatste tijd. Hoe raken deze tieners geradicaliseerd. Nu IS heeft ervoor speciale filmpjes die meer op de jeugd zijn gericht. Ze doen denken aan tiktok of instagram filmpjes die gemaakt zijn voor de wat jongere kijker. Aangezien ik op dit platform deze filmpjes niet kan laten zien, zet ik daarbij maar stils neer van dat soort filmpjes die in den beginne er lucht beginnen. Hier mee doel op langzaam in masseren van hetgeen waarmee je ondergedompeld mee wordt. De leer van IS en de woorden van diens helden. Doe even diep gravend onderzoeks journalisme als doodgewone schrijver en dan haal je dit even naar boven. Het is niet iets waarmee je NOS of RTL nieuws mee naar voren ziet komen met dit soort onderzoeksresultaten. Vandaar dat een niet journalist dit maar naar boven dompelt, immers het is te eng en te confronterend voor de redacties van dit soort landelijke nieuwsinstituten, en de daarbij zijn de redactie leden daar nog vrees ik te week voor om dit soort waarheden te durven ontdekken. Slapenloze nachten en de angst om hierdoor PTSS op te lopen is nu eenmaal groot bij dit soort onderzoeksjournalisten.
Maar goed, het begint allemaal heel lief. Een liedje op een video, met een leuke foto erbij van twee strijders van Allah met achter hen een vlag van IS terwijl zij hun wijsvinger omhoog steken, de rechter wijsvinger als teken dat zij een zijn met Allah. Maar dan begint het wat serieuzer te worden. Het account plaatst een filmpje van het leed dat de moslims is aangedaan in Syrië ten tijde van het kalifaat. Huilende vaders die een bombardement hebben overleefd, maar hun vrouwen en kinderen niet. De jeugd wordt geconfronteerd met beelden die ze nog nooit op tv hebben gezien. Oude beelden uit het kalifaat. Beelden dat laat zien wat hun broeders en zusters is aangedaan door de ongelovigen, de vijanden van Allah.
Dan wordt er nog een filmpje geplaatst. Een prediker die in het kalifaat vocht en is gestorven middels een zelfmoord aanslag met een auto, ten tijde dat het kalifaat instorten laat postuum in een opname nog zijn fanatieke stem horen en het filmpje is ook in het engels ondertiteld. Men laat de jeugd nu beelden van Gaza zien. Wederom worden ze geconfronteerd met beelden waarbij hun broeders en zusters worden aangevallen door ongelovigen, ditmaal Joden, die keihard worden weggezet als zijnde zionisten. In dit zelfde filmpje ziet de jeugdige ook gelijk bij dit account wie allemaal achter Israël staat, het zijn merendeels leiders van Christelijke landen die men laat zien als bondgenoot. Dit als teken dat ook zij een vijand van de islam zijn die je mag opruimen als wraak ervoor!
Hierna wordt de jeugd wat in gemasseerd met wat liefelijke meer instagram en tiktok aandoende filmpjes waarbij de oud kalief Abu Bakr al-Baghdadi te zien en te horen is, degene die het kalifaat uitriep in een moskee staat prominent centraal in deze video. Hij is degene die een held is, een man die ze als held moeten zien omdat hij hun broeders en zusters hun harten warm maakte om af te reizen naar het kalifaat om daar al vechtende het grondgebied van het kalifaat alleen nog maar meer uit te breiden.
Hierna toont het account een video van degene die in die tijd meer populair was dan de kalief zelf. Diens woordvoerder, Abu Muhammad al-Adnani, de man die gevreesd werd om de propaganda die hij losliet en de man van wie werd gedacht dat hij achter vele aanslagen zat, de man die mensen tot aanslagen inspireerde, de man die in tegenstelling tot de kalief zich niet jarenlang verschuilde in huizen en andere gebouwen, maar gewoon mee vocht aan het front. Ja ook deze man wordt aan de jeugd getoond als een held. Ook hij dient als voorbeeld voor de IS tiener die in hun naam wil gaan handelen.
Dan plaatst het account een wat meer grimmige video. Eerst zie je een man met een wolven hoofd, die een wapen vast houd, het geluid van een huilende wolf is over duidelijk te horen. De jeugd is gereed om te zien waartoe ze geacht worden te handelen wil jij je plaats in de hemel voor jezelf en 72 andere familieleden naar keuze en uiteraard die 72 maagden voor jezelf veilig te stellen. Gelijk ziet men beelden van de aanslag in het concertgebouw nabij Moskou. Je ziet er eentje schieten en ja omdat men weet dat een machine geweer niet voor iedereen haalbaar is, zie je er ook eentje te keer gaan met een mes als hij tot drie keer aan toe zijn slachtoffer de keel doorsnijd met drie flinke halen zodat je het slachtoffer nog levend van ellende ziet wegrollen. Dit is het echte werk. De jeugd moet er klaar voor zijn, zal de gedachte hier wel achter zijn bij de maker of makers van deze video’s voor de jeugd.
Maar het gaat nog verder. In de video worden er beelden getoond van aanslagplegers. Lone wolves en individuen die elkaar via een versleuteld kanaal op telegram hebben leren kennen en besluiten een aanslag te plegen in Barcelona. Je ziet ze vrolijk aan het werk met springstoffen. Bomvesten worden aan een tafeltje gemaakt. Ze lachen en vertellen vrolijk wat ze aan het doen zijn.
Ook wordt de aanslagpleger in Zürich geëerd in deze video, want hij was het die op een avond het nodig vond om een Joodse man neer te steken, en voor zijn daad de eed van loyaliteit aan IS af te leggen zodat deze wisten dat hij trouw had gezworen aan de huidige leider van IS die niet meer als kalief wordt gezien maar gewoon weer als Emir- Leider van de groepering.
Dit soort video’s die op deze wijze worden geplaatst binnen diverse platformen op het internet, worden met een achterliggend plan geplaatst. De video’s worden gedownload, de tiener krijgt hierdoor kennis waarvoor de groepering IS staat. De tiener komt ongetwijfeld in contact met degene achter het account die heel slim, anoniem blijft. Hij of zij is degene helemaal radicaliseert, soms hele groepen radicaliseert. Dit is de nieuwe tactiek van IS die geen ene donder geven om de tieners die in hun handen zijn gevallen. Hun leven is niets voor ze, want alleen het doel telt bij hen, terreur zaaien in naam van de zuivere islam van IS zelf. Het zijn waarlijk broeders van het kwaad die dit plannen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Briefje van twee geradicaliseerde studentes van de UvA aan het Roeterseiland

Hoi, onze namen zijn Maan en Sterre, wij zijn twee studentes die studeren aan de UvA aan het Roeterseiland. En ja, wij zijn de laatste dage...